Kända svenska klädmärken

kanda svenska kladmarken

Sverige är knappast känt för sina kläder men det betyder inte att vi inte har några klädmärken som lyckats bli ganska kända. Idag ska vi kolla närmare på några av dessa märken och se vad de faktiskt gör och betyder. Vi här på index1.se har sammanställt en lista som vi nu ska gå igenom.

Fjällräven

Detta märke är utan tvekan ett av våra mest kända märken. Dem tillverkar friluftskläder som säljs över hela världen. De är kända för sin fina kvalité, all dem gör är gjort för att hålla länge och för att inte gå sönder så enkelt. De gör flera olika sorters fritidskläder som byxor och jackor men de gör även en hel del annat. De har till exempel designat och tillverkat flera ryggsäckar och en hel del vantar samt mössor.

Fjällräven grundades redan 1960 av en man vid namn Åke Nordin. Deras första produkt var en ryggsäck med ram och den blev snabbt populär Succén var ett faktum och fjällräven fortsatte sedan att utveckla bra och stilrena produkter till ganska bra priser.

Idag har varumärket tagit sig långt utanför Sveriges gränser och det går att hitta ända bort i Asien där det är extremt populärt och många går runt med fjällräven väskor där det anses vara ett mode. Anledningen till dess popularitet anses vara det färgglada färgerna som deras ryggsäckar kommer i. Du kommer alltså att sticka ut så fort du väljer att dra på dig en väska på ryggen från fjällräven.

Förutom att designa kläder och produkter gör fjällräven också en sak till som kan vara värd att nämna. Varje år är de nämligen med och arrangerar en tävling i dem svenska fjällen. Denna tävling är 110 kilometer lång och är mycket populär.

Peak Performance

Peak Performance

Det är något med oss svenskar och naturen. Detta andra klädmärke som vi ska ta en närmare titt på idag är faktiskt också ett märke som tillverkar utomhuskläder. Märket grundades 1986 av tre skidåkare. De undrade helt enkelt varför ingen gjorde några riktigt bra skidkläder. De bestämde sig därför för att helt enkelt börja tillverka sina egna skidkläder.

Från början hade de bara planerat att tillverka dem åt sig själva och sina vänner, de ville egentligen inte göra mer än så de gick med vinst. Dock hade världen andra planer.

Folk var helt enkelt trötta på dem skidkläder som redan fanns, de ville ha dem kläder som skidtalangerna skapade – det var så Peak Performance skapades. Idag har de en lång erfarenhet inom branschen och de tillverkar fortfarande fina skidkläder i riktigt bra kvalité. Det har helt enkelt alltid varit deras mål och det lär inte förändras inom en nära framtid.

Märket växte från början snabbt. När deras första postorderkatalog släpptes blev Åres postkontor översvämmat av beställningar. Det slutade faktiskt med att de fick ta in extra personal för att kunna hantera allt. Ska du handla skidkläder är Peak Performance ett riktigt bra märke att handla ifrån. Du får helt enkelt snygga skidkläder av en riktigt bra kvalité.

Som Skandinav är du troligtvis van vid detta märke nu för tiden. De finns i de flesta stora sportbutiker som Stadium och XXL. Peak Performance har under de senare åren expanderat kraftigt till deras sportsegment och just skidåkning. Därför är det idag väldigt vanligt att man ser många som går klädda i Peak Performance skidjackor och liknande när det är dags att åka skidor.

Didrikson

Som sagt, det är verkligen något med oss svenskar och naturen. Alla våra riktigt stora klädmärken har helt enkelt något med det att göra. Didrikson är det sista klädmärke som vi ska kolla närmare på idag. Dem har ett simpelt motto som de använder när de designar sina kläder:

Vi utmanar inte elementen, vi anpassar oss efter dem.

Med det menar dem att dem gör bra kläder som är anpassade efter vad naturen kan frambringa.

Didrikson är faktiskt ett riktigt gammalt märke, det skapades redan 1916. De har därför väldigt lång erfarenhet inom branschen vilket betyder att dem vet vad som fungerar och vad som inte gör det. Didrikson är nu ett internationellt märke med kontor över hela världen men de gör fortfarande samma sak som de alltid har gjort. De designar kläder som håller dig torr och skön oavsett väder.

Behöver du nya regnkläder är därför Didrikson ett riktigt bra ställe att handla på. Här kommer du få snygga kläder med en bra design och som är riktigt användbara. Det ska mycket till för att du ska bli blöt med en regnjacka från Didrikson, det händer bara inte.

Inte nog med det, vi tror även att Didrikson med åren som kommer att sprida sig precis som Fjällräven har gjort och få en internationell status. Det är helt enkelt upp till de som står bakom varumärket att våga bredda sig och testa marknaden för att se hur den reagerar. I och med att Fjällräven redan har statuerat ett exempel, bör det inte vara alltför svårt att för Didrikson att fästa sig i konsumenternas medvetande.

Sverige är förvisso inte känt för sina kläder men dem kläder som vi faktiskt tillverkar håller en bra kvalité och är riktigt funktionella. Det är något med oss svenskar och naturen, dem klädmärken från Sverige som blivit riktigt stora har alla något med den att göra. Det beror antagligen på att vi kan vår natur. Vi vet vilka material som fungerar i alla väder och vi vet hur vi ska designa kläder utifrån dem. Lita på oss, vi kan våra friluftskläder.

Rekommenderas för dig