Webströmmande tjänster

Webströmmande tjänster

TV4 PLAY

TV4 Play är TV4-gruppens tjänst för strömmande innehåll på nätet. Sändningarna ligger normalt kvar i sju dagar, även om det finns undantag från huvudregeln. TV4-gruppens kanaler är reklamfinansierade och detta innebär att det visas reklam i varje klipp på TV4 Play.

Historia

Efter SVT:s succé med SVT Play, var TV4 inte sena med att lansera sin egen plattform för sändningar över nätet. Den första plattformen  var TV4 Anytime, som lanserades 2006. TV4 Anytime var helt fri från reklam. I stället var användarna tvungna att betala en mindre abonnemangsavgift.

Den första gratisversionen (dock reklamfinansierad) lanserades den 9 januari 2009, då under namnet TV4 Replay. I april 2009 lanserades en vidareutvecklad plattform, nu under det nuvarande namnet.

Innehåll på TV4 Play

TV4 Play omfattar det mesta som sänds i TV4, inklusive de lokala nyhetskanalerna. Dessutom ingår många program från TV4-gruppens kanal Sjuan. För varje klipp man klickar igång får man först se någon minuts reklam. I längre program kan det även förekomma reklam i jämna intervall under programmets gång.

TV4 PLAY

Förutom det innehåll som är gratis att se på med avbrott för reklam, erbjuder TV4 Play även en premiumtjänst. Genom denna tjänst slipper man reklam helt och hållet i enskilda klipp (dock ej i livesändningarna). Dessutom får man tillgång till ett betydligt större utbud av TV-program, filmer och livesändningar. I TV4 Play, som är en prenumerationstjänst som för närvarande kostar 99 kr, ingår elva direktsända kanaler samt hela säsonger av TV-serier. Kanalerna som direktsänds är TV4, Sjuan, TV4 Sport, TV4 Sport Xtra, TV4 News, TV11, TV4 Komedi, TV4 Guld, TV4 Film, TV4 Fakta samt TV4 Fakta XL.

Det krävs ingen speciell hårdvara eller mjukvara för att ta del av utbudet på TV4 Play. Självklart är det dock en fördel om man ser till att hålla webbläsaren uppdaterad med de senaste tilläggsprogrammen.

SVT PLAY

SVT Play är Sveriges Televisions (SVT) avdelning för webb-TV. Man kan nå avdelningen antingen via svt.se eller direkt via svtplay.se. På SVT Play finns möjligheten att streama mängder av TV-program och andra klipp helt gratis och självklart utan reklam. Sedan början av 2013 kan man även följa SVT:s vanliga TV-kanaler genom streaming i datorn, surfplattan och mobiltelefonen.

Historia

Under 2006 började Sveriges Television (SVT) skissa på en tjänst för att samla allt rörligt material på en och samma plats. Redan något år tidigare hade man börjat sända några av sina egna program på nätet, men någon samlad bild av utbudet fanns inte. Sedan slutet av 2006 går Sveriges Televisions webb-TV under namnet SVT Play – ett namn och koncept som sedan har kopierats av många andra TV-bolag.

Sedan 2009 är SVT Play en fristående del av SVT. Ett tag försökte SVT Play att införa en slags premiumtjänst (gratis, men enbart för vissa användare), men det försöket lades ner kort efter lanseringen.

SVT PLAY

Innehåll på SVT Play

SVT Play är en avskalad webbplats med en tydlig struktur. I fokus är “rekommenderade” klipp och “senaste klipp”. Från menyn längst upp på sidan kan man enkelt välja i hela SVT:s utbud av program. Här kan man också välja att se SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT24 och Kunskapskanalen i direktsändning. Allt material som SVT producerar själva kan streamas via SVT Play i upp till en månad eller några månader efter själva TV-sändningen. Även ett antal utländska program och serier finns tillgängliga. För varje klipp och program finns detaljerad rättighetsinformation.

För att se på SVT Play behövs ingen särskild hårdvara eller mjukvara. TV-programmen och klippen spelas upp i Flash. Det enda som krävs är en uppdaterad webbläsare och eventuellt också uppdaterade drivrutiner för Flash. Skulle någon komponent saknas eller behöva uppdateras får man alltid ett meddelande om detta.

Rekommenderas för dig