Köp och försäljning plattformar

BLOCKET.SE

Blocket är den avgjort största marknadsplatsen för köp- och säljannonser i Sverige. Så har det varit nästan ända från starten i 1996. Blocket startade som en lokal köp- och säljmarknad i Skåne, men framgångarna med konceptet gjorde snart att det blev naturligt att öppna tjänsten för hela Sverige.

Blocket.se är känt bland mycket stora delar av Sveriges befolkning. Enligt egna uppgifter har så många som 7 av 10 svenskar någon gång använt Blocket för att köpa eller sälja något. Enligt KIA-index är Blocket för det mesta bland de fem mest populära webbplatserna i Sverige. Det finns ständigt ungefär 500 000 annonser ute på Blocket.se och den sammanlagda omsättningen är över 200 miljarder årligen.

Historia

Det var den lokale entreprenören Henrik Nordström från Fjälkinge i Skåne som startade Blocket.se 1996 som en lokal mötesplats för köp- och säljannonser. Året därpå fick alla svenskar tillgång till tjänsten. Det var gratis att annonsera på Blocket.se ända fram till 2001, då den dåvarande ledningen bestämde sig för att börja ta betalt. När affärsmodellen visade sig fungera och Blocket.se på allvar började tjäna pengar, klev Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet, in i leken och köpte upp rättigheterna till webbplatsen och konceptet.

Tjänsten

På Blocket.se finns alla tänkbara kategorier och det är fritt fram att lägga upp köp- och säljannonser för nästan alla typer av föremål och tjänster. Vid ett besök till förstasidan ska man först välja län. Därefter väljer man den kategori man är intresserad av. De mest populära kategorierna avseende omsättning, är, i fallande ordning, bilar, möbler & heminredning, fritid & hobby, kläder & skor samt elektronik. Man kan till och med läsa jobbannonser på webbplatsen!

blocket

All kontakt mellan köpare och säljare sker helt utan inblandning från Blocket.se. Webbplatsen fungerar egentligen bara som en mötesplats. Det finns dock extratjänster i form av exempelvis Blocketpaketet och Blockets begagnatförsäkring som kan ge en ökad trygghet.

Tradera

Tillsammans med Blocket.se, är Tradera den webbplats som är förstavalet för de flesta svenskar när det handlar om köp och försäljningar mellan privatpersoner. Tradera är emellertid, till skillnad från Blocket, en auktionssajt. Alla objekt som läggs ut till försäljning är föremål för ett auktionsförfarande där den användare som lägger det högsta budet helt enkelt får köpa objektet till sitt lagda bud.

Historia

Tradera.com lanserades år 1999 som en del av företaget Kaplans Auktioner. Grundtanken var att skapa en mötesplats för köpare och säljare av juveler, smycken och andra dyrbarheter. Den initiala satsningen föll väl ut och det fanns stora planer på etableringar även utomlands.IT-kraschen kom dock i vägen och under ett par år låg projektet i malpåse. Ett nytt försök till en större etablering gjordes 2003 och den här gången gick det bättre. Bara efter något år räknades antalet medlemmar till cirka en halv miljon.

Sedan 2006 är Tradera en del av den internationella koncernen eBay. Varumärket i Sverige är dock fortfarande Tradera. Antalet medlemmar år 2011 var cirka 2,5 miljoner.

Tradera

Så här fungerar Tradera

På Tradera.com möts köpare och säljare inom alla tänkbara kategorier. Den som vill sälja något lägger upp en annons med bilder och information om objektet. Vid utformningen av annonsen får säljaren specificera saker som fraktkostnad, hur lång tid auktionen ska pågå samt om en köpare ska ha möjlighet att köpa objektet direkt (“Köp nu”) utan att vänta ut auktionstiden. Efter avslutad auktion är säljaren ansvarig för att leverera objektet enligt annonsen. Köparen å sin sida är ansvarig för att erlägga betalning i rätt tid.Efter varje framgångsrik försäljning är det påbjudet att båda parter lägger ett omdöme. Omdömessystemet är ett sätt att premiera skötsamma medlemmar.

Tradera.com har i huvudsak åtta olika kategorier, såsom till exempel Kläder & Accessoarer och Hobby & Samlarsaker. Varje kategori är i sin tur uppdelad i en mängd underkategorier.